Maison Van Thienen

Een eeuwenoude passie voor een familiebedrijf.

Opgestart in 1880 door François Van Thienen, begon het bedrijf zijn reis in de zolder van een bescheiden gebouw in Sint-Joost ten Noode, wat het begin markeerde van een erfgoed dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

Dit erfgoed, tot dan toe familiaal, werd in 1986 toevertrouwd aan Vincent Vercheval, die met een diepe waardering voor kunst, la Maison Van Thienen naar excellentie leidde.

Vandaag staat het bedrijf symbool voor prestige en heeft het samengewerkt met gerenommeerde kunstenaars zoals René Magritte, Paul Delvaux of James Ensor.

Haar toewijding aan kwaliteit, traditie en innovatie heeft van het bedrijf een uitstekende partner gemaakt voor verzamelaars, stichtingen, handelaren en overheden, waardoor elk ingelijst kunstwerk een gedeelde reis van ontdekking en bewondering wordt.

De expertise van la Maison Van Thienen wordt erkend door bepaalde koninklijke hoven, gerenommeerde kunstgalerijen en internationale beurzen.

Sinds 2021 worden Vincent Vercheval en zijn vrouw, Anne-Catherine Algoedt, vergezeld door hun schoondochter Marie-Caroline d'Olne, die met haar kennis en jeugdigheid een frisse wind door de zaak doet waaien, en tal van nieuwe modellen en projecten introduceerde.

Geschiedenis

1880-1917

In 1880 besluit François Van Thienen, die toen vergulder was, zelfstandig te worden en verlaat zodus het bedrijf Bonne Foi, het grootste Europese bedrijf voor gebouwversieringen. Hij opent zijn eigen zaak VAN THIENEN, inlijstingen, Hamerstraat 45, in Sint Josse ten Noode.

Hij had toen 3 kinderen : Charles, Gabriel en Jacques. De werkplaatsen bevinden zich in de zolder waar hij zijn activiteiten uitoefent.

1917-1964

François sterft in 1917, hij overleeft het overlijden van zijn echtgenote, zijn vader en grootvader niet, allen binnen drie maanden overleden . Charles sterft tijdens de oorlog en zijn 2e zoon, Gabriel neemt de zaak over als afwerker.

1923

In 1923 verhuist Gabriel en zijn hele familie naar 28, Aanbeeldstraat waar hij zijn ateliers installeert. Gabriel heeft een zoon, Charles, geboren in 1922. Deze laatste houdt van urenlang in de ateliers naar de vaklui te kijken. Op zijn 16de sluit hij zich aan bij de vaderlijke zaak en wordt vergulder zoals zijn grootvader.

1964-1986

Hij werkt 26 jaar aan de zijde van zijn vader en volgt hem op 1 april 1964 op. Gabriel overlijdt op 18 juni 1969.

1986-2002

Op 1 april 1986 verkoopt Charles Van Thienen zijn zaak aan Vincent Vercheval.

Verliefd op kunst sedert zijn jeugd, grijpt Vincent de kans het inlijstingsbedrijf over te nemen, met als bezorgdheid voortdurend bij te leren, de traditie te behouden en de vervaardiging naar de uitmuntendheid op te tillen!

2002-2023

Maison Van Thienen is een internationale referentie. Sinds 1923 heeft het het geluk gehad samen te werken met talrijke kunstenaars, waaronder René Magritte, Paul Delvaux, James Ensor, Frans Gailliard, Jean-Jacques Gailliard, Frans Courtens, Gaston Bertrand, Jo Delahaut, Léon Spilliaert, Antoine Mortier, Fernand Toussaint, Emile Claus en Alfred Bastien.

Ze maken allemaal deel uit van de geschiedenis. Sommige van onze lijsten zijn aan hen opgedragen. Decennialang hebben grote verzamelaars hun werken aan ons toevertrouwd en samen laten we ze tot hun recht komen.
Elke ontmoeting is een mooie gelegenheid om uit te wisselen en te leren!

Vincent Vercheval en zijn team behandelen elke bestelling met de grootste zorg, hart en expertise.